flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справу закрито за відсутністю складу правопорушення

05 грудня 2019, 14:47

      4 грудня 2019 року Березанським районним судом Миколаївської області розглянуто  справу про адміністративне правопорушення, передбачене  ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення   за порушення   п. 2.5  Правил дорожнього руху України, (відмова на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції).

         За змістом протоколу про адміністративне правопорушення  водія Ч. притягнено до адміністративної відповідальності за те, що він 20 серпня 2019 року у м. Миколаєві, керував транспортним засобом «КАМАЗ 5320» з явними ознаками наркотичного сп’яніння. Від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння у медичному закладі у присутності свідків відмовився.                

         Дослідивши матеріали справи, суд  прийшов до висновку,  що факт наявності у Ч. ознак наркотичного сп"яніння є недоведеним, відповідно, не доведено і законність проведення огляду на стан сп’яніння.

         Відеозаписом з нагрудного відеореєстратора поліцейського зафіксовано, як при складенні поліцейським на водія постанови за ст.126 КУпАП та у присутності свідків поліцейський пропонує проїхати до лікарні для визначення стану сп’яніння, водій відмовляється , пояснюючи, що нічого не вживав забороненого, при цьому поліцейськими ознаки сп’яніння не встановлюются і не називаються, дані про те, що свідки будь-яким чином отримують інформацію про наявність у водія ознак сп"яніння, відеозаписом не зафіксовано.

         Разом з тим, відеозапис містить вислів одного зі свідків, який дивується висновку поліцейського про необхідність проходження водієм огляду на стан сп"яніння та пояснює, що вони разом з водієм стояли майже добу, і тому водій трохи знервований.

Відеозаписом також зафіксовано, що після складення протоколу поліцейські віддають посвідчення водія та пропонують їхати, куди він збирався, хоча за законом були зобов’язані вилучити у водія посвідчення  

       За результатами розгляду    провадження у справі про притягнення громадянина Ч. до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, закрито у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення .

 

 

 Прес-секретар суду