flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя затвердила Положення про Службу судової охорони

05 квітня 2019, 14:24

     Вища рада правосуддя 4 квітня 2019 року розглянула питання про затвердження Положення про Службу судової охорони. Про це повідомило Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

     Доповідач – член  Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова поінформувала, що у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» внесені зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими унормовано діяльність Служби судової охорони, її статус, повноваження, порядок проходження служби, питання соціального захисту співробітників.

      Статтею 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення у суді безпеки учасників судового процесу здійснює Служба судової охорони.

       Відповідно до статті 161 цього Закону України Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах.

        Служба судової охорони підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна Державній судовій адміністрації України.

       Положення про Службу судової охорони відповідно до пункту 13 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» затверджує Вища рада правосуддя.

       «Проект Положення про Службу судової охорони перевірявся правовим управлінням секретаріату Вищої ради правосуддя і мною особисто на відповідність законам України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищий антикорупційний суд», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», – зазначила член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова.

       Вища рада правосуддя вирішила затвердити Положення про Службу судової охорони та у зв’язку із цим визнати таким, що втратило чинність, рішення Вищої ради правосуддя від 21 грудня 2017 року № 4237/0/15-17, яким було затверджено попереднє Положення про Службу судової охорони.

        Також Вища рада правосуддя розглянула питання про затвердження Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони.

       Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зазначив, що Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони передбачене і розроблене, насамперед, на підставі Закону України «Про судоустрій і статус суддів», глава 4 розділу XI якого регулює статус Служби судової охорони.

      Вказане Положення розроблялося з урахуванням тих положень, які вже існують, зокрема про службу в органах Національної поліції, в державній службі охорони, в інших військових формуваннях. Враховано типові питання, які регулюються вказаними положеннями.

      Крім того, при розробленні Положення враховано вимоги Закону України «Про запобігання корупції», «Про Національну поліцію», «Про охоронну діяльність».

      Положення регламентує питання проходження служби з моменту прийняття до звільнення зі служби, соціального захисту, присвоєння спеціальних звань та інші. 

     «Процедура узгодження та внесення на розгляд Вищої ради правосуддя Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони дотримана», – підсумував Андрій Овсієнко.

        Вища рада правосуддя вирішила затвердити Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони.

 

Джерело : ukrainepravo