flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як поводитися у суді,- оприлюднено пам'ятку для обговорення

02 квітня 2019, 11:13

              Прес-центр судової влади оприлюднив Пам’ятку про правила поведінки у суді, яку розробили прес-секретарі судів, та схвалив Комунікаційний комітет системи правосуддя.

              До 10 квітня триватиме громадське обговорення правил для врегулювання відносин суду та представників ЗМІ і громадськості.

              Документ передбачає, що розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законодавством. Бути присутніми на судовому засіданні мають право будь-які особи.

              Журналісти та представники громадських організацій допускаються до приміщення суду за загальними правилами пропускного режиму.

              Допуск до судового засідання може бути обмежений через відсутність вільних місць.

              Судове рішення, ухвалене на відкритому судовому засіданні, оголошується прилюдно.

              Суд може проводити розгляд справи або її частини, у закритому судовому засіданні у встановлених законом випадках, крім:

  - коли відкритий судовий розгляд може стати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється Законом;

 - за необхідністю захисту особистого та сімейного життя людини, якщо обвинувачений є неповнолітній;

 - під час розгляду справи про злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості;

 - за необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя особи чи обставини, які принижують її гідність;

 - з метою забезпечення таємниці усиновлення.

              Під час закритого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти перекладачі.

 Правила поведінки у судовому засіданні: 

 - підводитися, коли виходить чи заходить суд;

 - рішення суду заслуховувати стоячи,

 - слідкувати, щоб апаратура працювала тихо та без спалахів,

 - виконувати розпорядження головуючого судді та судового розпорядника,

 - залишатися у залі суду до завершення розгляду справ або до оголошення перерви.

             За коментарем чи інформацією у справі слід звертатися до під час перерви до прес-служби.

             У судовому засіданні неетично: їсти чи жувати гумку; слухати аудіозаписи; щуміти, жестикулювати, кричати; чинити дії, що свідчать про неповагу до суду.

             За неповагу до суду передбачена відповідальність: попередження за порушення судового порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого; видалення із зали за повторне після попередження порушення порядку; штраф або адміністративний арешт за прояв неповаги до суду.

             Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення. Для цього у судовому засіданні оголошується перерва.

             У Цивільному, Адміністративному та Господарському процесах під час розгляду справ про адмінправопорушення фотозйомка, відео- та аудіозапис судового засідання з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів здійснюється без отримання окремого дозволу суду.

             Трансляція судового засідання (у тому числі «стрім» у соціальних мережах) здійснюється з дозволу суду.

             Забороняється розголошувати дані оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування (за такі дії передбачено кримінальну відповідальність), дані, які ганьблять людину, принижують її честь та гідність, а також заборонено нехтувати презумпцією невинуватості особи.

             У кримінальному процесі присутні у залі судового засідання можуть вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписувальні пристрої. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо та телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускається на підставі ухвали суду, постановленої з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду.

             У резонансних справах онлайн-трансляція здійснюється на веб-сторінці суду на порталі «Судова влада України» та на каналі «Судової влади України» у мережі Youtube за клопотанням зацікавлених осіб, поданих не пізніше ніж за три робочі дні, або за ініціативою суду. Рух справи можна відслідковувати за номером справи.

             «Це документ має на меті привернути увагу до таких важливих та заємопов`язаних речей, як належне здійснення правосуддя, гласність судового процесу та порядок у залі судових засідань. Ми прагнемо зробити взаємодію із спільнотою зрозумілою та ефективною, тому виносимо на обговорення простий звід правил, якими регулюються відносини суду та представників ЗМІ і громадськості у судах. У разі виникнення запитань чи пропозицій просимо заповнити форму», –йдеться у повідомленні.

 

              Джерело : ukrainepravo