flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КЦС ВКАЗАВ, КОЛИ СУД МАЄ ПРАВО ПОКЛАСТИ НА СТОРОНУ СУДОВІ ВИТРАТИ ПОВНІСТЮ АБО ЧАСТКОВО НЕЗАЛЕЖНО ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ ВИРІШЕННЯ СПОРУ

26 січня 2021, 09:25

 

        Особа звернулася до суду з позовом до відділу ДВС, державного виконавця про усунення перешкод у користуванні житлом.

        Суд першої інстанції залишив позов без розгляду, у зв’язку з тим, що позивач повторно не з`явилася в судове засідання без поважних причин.

        Також суд відмовив у задоволенні заяви про стягнення судових витрат у розмірі 6 000,00 грн та зазначив, що статтею 141 ЦПК України не визначений порядок розподілу витрат на правничу допомогу, проте особа може звернутися з даною вимогою до суду в порядку позовного провадження.

        Суд апеляційної інстанції змінив мотивування відмови та вказав, що відповідачами не доведено, які саме необґрунтовані дії позивача були ним здійснені в ході розгляду справи та в чому вони виражені, зокрема: чи діяв позивач недобросовісно та пред`явив заздалегідь необґрунтований позов; чи систематично протидіяв правильному та швидкому вирішенню спору; чи недобросовісний позивач мав на меті протиправну мету - порушення прав та інтересів відповідача; чи були дії позивача умисні та який ступінь його вини й чим це підтверджується. 

        Суд зауважив, що звернення позивача до суду за захистом порушеного права, а також його дії, направлені на такий захист, не можуть свідчити про зловживання ним своїми процесуальними правами, а тому не можуть вважатися необґрунтованими та тягнути за собою обов`язок відшкодувати понесені відповідачем витрати на правову допомогу.

        КЦС ВС погодився з таким висновком суду апеляційної інстанції. ВС вказав, що відповідно до частини п`ятої статті 142 ЦПК України у разі залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

        За змістом частини дев`ятої статті 141 ЦПК України у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами, або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

        Для задоволення вимог про стягнення компенсації здійснених судових витрат відповідач має довести, а суд має встановити, які саме дії позивача при зверненні до суду чи під час розгляду справи по суті є необґрунтованими, чи є недобросовісним звернення позивача з позовом до суду, чи були його дії умисними та чим це підтверджується (постанова від 14.01.2021 у справі  №521/3011/18).

 

      Джерело