flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

аналіз обліково - статистичної роботи в Березанському районному суді Миколаївської області за 2012 рік

21 січня 2014, 11:23

    


БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
57400, Миколаївська область, смт.Березанка, вул.Леніна, 58, тел. 2-11-64
 

                                                                                                                                                                        
   
  ЗАТВЕРДЖЕНО

  Голова Березанського районного суду 
  Миколаївської області
  _____________ А.В. Дорошенко
  02.01.2013 р.

 

А Н А Л І З

обліково - статистичної роботи в Березанському районному суді Миколаївської області за
2012 рік

 

Згідно Конституції України та ст. 5 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Тільки правильне заповнення і чітка реєстрація всіх правових явищ дає можливість з’ясувати і уявити реальну картину стану цих явищ в маштабах країни і окремих територіальних одиниць.

З метою визначення стану роботи суду по здійсненню правосуддя, мною, керівником апарату суду, було проведено аналіз обліково-статистичної роботи в Березанському районному суді Миколаївської області за 2012 рік.

Згідно Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів, затвердженої Наказом ДСА України 05.06.2006 р. № 55 Березанським районним судом Миколаївської області були складені річні звіти за формами 1, 2 А, 2 Ц, 3, 4, 5.

Відповідно до Інструкції щодо заповнення і подання форми звітності № 1-Л «Звіт судів першої інстанції про стан розгляду справ про злочини, передбачені статтями 209, 209-1, 306 КК України» щоквартально складався звіт за формою № 1-Л.

Крім того, відповідно до Інструкції щодо заповнення і подання форми звітності № 1-ОП «Звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами кримінальних справ», затвердженої Наказом ДСА України від 20.02.2007 р. № 15 щоквартально складався звіт за формою № 1-ОП.


З 01 січня 2011 року в Березанському районному суді Миколаївської області, відповідно до діючого законодавства діловодство ведеться за допомогою комп’ютерної програми «Діловодство в загальних судах» , а з лютого 2012 року за допомогою КП "Д-3".

Обліково - статистична робота в суді ведеться на належному рівні. Кожна форма статистичного звіту складається в кількох примірниках, які підписуються головою суду та виконавцем. Один примірник звітів залишається в суді, де і зберігаються в спеціальному наряді, який прошитий, інший примірник надсилається до ТУ ДСА України в Миколаївській області. Статистична звітність завжди подається із супровідним листом до встановленого терміну.

Особи відповідальні за складання звітності та наповнення електронної бази визначаються наказом керівника апарату суду.

Статистичні звіти в суді складаються на основі документів первинного обліку, ведення яких здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженої Наказом ДСА України від 27.06.2006 р. № 68 із змінами та доповненнями.
В суді ведеться облік статистичних карток на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу. Протягом 2012 року картки до ТУ ДСА в Миколаївській області надсилались вчасно. Картки в суді заповнюються відповідно до вимог наказу ДСА України від 18.03.2004 р. № 32/04.

Діловодство в суді ведеться на належному рівні та відповідно до Інструкції з діловодства. Так, після реєстрації в журналі вхідної кореспонденції (за допомогою КП «Д-3») усі судові справи та матеріали, що підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства реєструвались у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах та алфавітних покажчиках ( за допомогою комп’ютерної програми «Д-3»).

На основі піврічних та річних обліково – статистичних звітів працівниками суду проводяться аналізи.

Так, у 2012 році було проведено:

- аналіз стану здійснення правосуддя за І півріччя 2012 року ;

- аналіз стану здійснення правосуддя по розгляду кримінальних справ, справ про адміністративні правопорушення та матеріалів за І півріччя 2012 року;

- аналіз звернення громадян за І півріччя 2012 року та 2012 рік ;

- узагальнення практики застосування статей 3,5,6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод при здійсненні судочинства у кримінальних справах за 2010-2011 роки. 

- аналіз виконання ВДВС постанов у справах про адміністративні правопорушення про накладення стягнення у виді штрафу за 10 місяців 2012 року.


Постійно перебуває на контролі питання наповнення Березанським районним судом Миколаївської області Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Аналізи щодо обліково – статистичної роботи, аналізи причини скасування вивчаються колективом суду та обговорюються на оперативних нарадах суддів.

Слід відмітити, що на адресу суду періодично надходять запити від органів виконавчої влади, органів прокуратури, та ін. про надання інформації щодо розгляду судами справ і матеріалів, про судимість тощо, які опрацьовуються працівниками апарату суду.

 
Судді Березанського районного суду Миколаївської області протягом 2012 року щомісячно брали участь у семінарських заняттях, що проводились апеляційним судом Миколаївської області, наприклад:

- 27 січня 2012 року « Узагальнення практики по боротьбі з корупцією; вивчення змін внесених в кримінальний кодекс України та кримінально-процесуальний кодекс Укураїни ."
- 24 лютого 2012 року "Порядок застосування амністії ; Узагальнення практики Європейського суду з прав людини ."
- 31.08.2012 року « Новий КПК України».

Аналізуючи обліково-статистичну роботу в суді не можна не відмітити і проблемні питання, а саме:

- недостатнє забезпечення суду комп’ютерною технікою, що досить негативно впливає на роботу суду. Адже в наш час вся обліково-статистична робота вже повинна здійснюватись за допомогою комп’ютерних технологій і певні програми вже розроблені та впроваджуються в роботу судів, але, нажаль, ця робота ведеться ще не на досить високому рівні з незалежних від нас причин;

- недосконала робота комп’ютерної програми «Д-3», оскільки в програму досить часто вносяться зміни та оновлення, що вимагає відповідних часових затрат . В зв’язку з тим, що в автоматичному режимі не можливо було розрахувати піврічні статистичні звіти, працівникам апарату суду довелося звіти за перше півріччя 2012 року складати в ручному режимі. 

З урахуванням вищевикладеного та для належної організації обліково-статистичної роботи, належного оформлення та складання документів та звітів необхідно :
 керівнику апарату суду :

- посилити контроль за веденням обліково-статистичної роботи, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку справ і матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку, своєчасності здачі секретарями судових засідань справ до канцелярії суду. Раз у квартал запровадити проведення перевірок на предмет відповідності даних обліково-статистичних карток матеріалам справи;

- уживати заходів дисциплінарного впливу до працівників, на яких покладено обов’язки щодо первинного обліку справ та матеріалів і звітності на місцях, винних у порушенні вимог, що пред’являються до ведення обліково-статистичної роботи та враховувати результати проведеної роботи при визначенні розміру преміювання;

- після кожного звітного періоду аналізувати дані стану здійснення правосуддя та стан обліково-статистичної роботи, з висвітленням своїх пропозицій щодо покращення організації даної ділянки роботи у суді;

- до забезпечення суду комп"ютерною технікою та засобами фіксації судового процесу щомісячного звернення з відповідними поданями до ТУ ДСА України в Миколаївській області ;

Заступнику керівника апарату суду:

- вживати заходів щодо недопущення порушень виконавчої дисципліни;

- періодично перевіряти (раз в квартал) стан ведення контрольних кодексів України щодо наявності внесення до них усіх змін та доповнень;

- узагальнювати та систематизувати коло проблемних питань, пов’язаних з некоректною роботою комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів», які в подальшому скеровувати розробникам програми для відповідного реагування.


Працівникам апарату суду які відповідають за ведення обліково-статистичної роботи у суді, постійно працювати над підвищенням рівня самоосвіти; підтримувати у контрольному стані усі інструктивні та методичні матеріали щодо обліково-статистичної роботи; детально опрацьовувати усі функції КП «Д-3» - у разі виявлення помилок чи невідповідностей, скеровувати їх заступинику керівника апарату суду, для направлення їх до територіального управління, по технічним питанням – невідкладно подавати заявки до центру технічної підтримки програми.

 

Керівник апарату  
Березанського районного суду Л.Г.Пономаренко