flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд не може стягнути витрати по сплаті судового збору з відповідача, який відповідно до Закону звільнений від його сплати: правова позиція ВСУ

14 березня 2017, 16:57

 

                 Верховний Суд України скасував рішення апеляційного суду та ухвалу ВССУ в частині стягнення судового збору з відповідача, який є інвалідом II групи. 

                Судами розглядалась цивільна справа про стягнення з особи заборгованості за послуги з централізованого опалення місць загального користування.

               Апеляційний суд задовольнив позовні вимоги та стягнув з особи заборгованість та 1759, 40 грн. судових витрат. Ухвалою ВССУ касаційну скаргу відповідача відхилено, а рішення апеляційного суду залишено без змін.

                    Відповідач звернувся до Верховного Суду України з заявою, в якій просив скасувати судові рішення касаційної та апеляційної інстанцій у частині стягнення з нього судового збору та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог у цій частині.

                   ВСУ заяву особи задовольнив та зазначив, що відповідно до частин першої, другої статті 79 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

                 Згідно з пунктом 9 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп.

                  Статтею 88 ЦПК України передбачено, що якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від оплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, що їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

                 ВСУ звернув увагу, що зазначене стосується й випадку, коли рішення ухвалено на користь позивача, а відповідач звільнений від сплати судового збору. Суд апеляційної інстанції на наведене належної уваги не звернув та безпідставно задовольнив позовні вимоги в частині стягнення судового збору з відповідача, який є інвалідом II групи та відповідно до Закону України «Про судовий збір» відноситься до переліку осіб, які звільнені від його сплати. Зазначені порушення вимог закону залишилися і поза увагою суду касаційної інстанції  (постанова ВСУ від 01.03.2017 у справі № 6-152цс17).

 

                Джерело : ukrainepravo.com