flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законопроект про антикорупційні суди суперечить Конституції, - Вища рада правосуддя

10 березня 2017, 13:55

          Прийняття проекту Закону України № 6011 «Про антикорупційні суди» є недоцільним, а сам законопроект суперечить Конституції України й не узгоджується із законами України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя», які є базовими імплементаційними законами до Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)». 

          Про це йдеться у консультативному висновку до зазначеного проекту Закону, який Вища рада правосуддя затвердила на своєму засіданні 9 березня 2017 року.

          Доповідач із цього питання, член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що законопроект «Про антикорупційні суди» був опрацьований робочою групою, утвореною відповідно до розпорядження Голови ВРП.

          «Висновок підготовлений спільними зусиллями Вищої ради правосуддя. Крім того, за моїми запитами надали висновки Вища кваліфікаційна комісія суддів України – в частині, що стосується процедур добору суддів, Державна судова адміністрація України – щодо матеріально-технічного забезпечення роботи суду, Рада суддів України – стосовно питань, пов’язаних із суддівським самоврядуванням. Результатом цієї спільної роботи став проект висновку, в якому відображено всі пропозиції та зауваження, що надходили до законопроекту», – поінформував Вадим Беляневич.

           Також Вища рада правосуддя ухвалила надіслати консультативний висновок до Верховної Ради України.  

            Варто зазначити, що пунктом 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що Вища рада правосуддя надає обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів, узагальнює пропозиції судів, органів та установ системи правосуддя стосовно законодавства щодо їх статусу та функціонування, судоустрою і статусу суддів.

 

              Джерело : ukrainepravo.com